onsdag 18 augusti 2010

Myggor

Hur många myggor kan käka på en egentligen? Sedan vi kom i lördags så har vi blivit bitna hur många gånger som helst och allihopa har vi kliiga synligt röda myggbett. Absurt mycket mygg på gotland nu, helt omöjligt att sitta ute och mysa. Man får slänga i sig maten( som om det inte räckte med att man hetsäter för att hinna äta klart innan Widar påkallar uppmärksamheten) och sen fly inomhus bara för att upptäcka att vissa aggressiva myggor tagit sig igenom myggnäten och anfaller inomhus....

Vad vet ni om myggor egentligen? Jag kollade in detta på wikipedia...

Myggor (Nematocera) är en underordning i ordningen tvåvingar av insekterna. Myggor kan även kallas moskiter.


Det finns cirka 33 000 arter av myggor. Dessa insekter är kända för att suga blod från andra djur. För att lokalisera djur att suga blod från kan myggor känna av koldioxid i luften med håren på sina antenner. Ju mindre djur myggan letar efter, desto fler hår har dess antenner.

Endast honmyggorna biter och dricker blod, medan hanmyggorna lever på växtsafter. Honmyggorna behöver blodet för att kunna lägga ägg. Äggen läggs på vattenytan. Stickmyggornas larver lever i vatten och livnär sig på små vattenlevande organismer. Larverna är röda och utgör föda för många fiskar. De hänger med huvudet nedåt och andas genom ett andningsrör som sticker upp genom vattenytan. Vid fara simmar larven ned till botten och gömmer sig där tills faran är över eller tills luften tar slut och den måste upp till ytan och andas igen.

Mygglarver förpuppas precis som fjärilar och efter förpuppningen lämnar myggan vattenlivet för ett liv i luften.
De myggor som kommer först på sommaren har övervintrat som fullbildade myggor, kanske inomhus eller i ladugårdar. Förökningstakten på myggor är hög och de hinner igenom tre till fyra generationer på en sommar.
Av de cirka 2250 myggarter som finns i Sverige är endast ett trettiotal blodsugare.
Myggor anses ofta vara skadedjur då de sprider sjukdomar. I Sverige finns dock endast några kända sådana sjukdomar till exempel ockelbosjukan. (www.wikipedia.org/wiki/myggor)

Trots att myggor visserligen utgör föda för vissa så känner jag att de är meningslösa och jag ogillar dem starkt. Några tips på hur man slipper dem?????

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar