måndag 27 september 2010

Söndagsmiddag Boeuf Bourguinon

Idag hade vi laddat upp med husmanskost, Mattes favoritkök, jag är mer för asiatiskt, italienskt och grekiskt, men det här var också gott. En gryta som värmer i höstrugget.

Till 8-10 pers,  (vi halverade receptet, men skriver det i sin helhet)

1½ kg bog, ytterlår el högrev i 4x4 cm stora bitar
3 msk smör
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ dl vatten
1 kvist färsk timjan
1 lagerblad
2 krossade vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
75 cl kraftigt rödvin
2 dl köttbuljong av tärning
1 msk tomatpure
200 g rimmat fläsk i grova strimlor
25 smålökar
200 g färska champinjoner
1 msk smör
bladpersilja

Bryn köttet väl i smöret i en stekpanna. Salta och peppra.
Flyta över köttet i en gryta, vispa ur stekpannan med vatten och sila ner skyn i grytan.

Tillsätt kryddor och vitlök, pudra över vetemjölet och rör om. Häll på rödvin och buljong så att det knappt täcker köttet. Vispa i tomatpure.

Låt grytan koka sakta på svag värme under lock tills köttet är mört, det tar ca 1½ tim.

Stek fläsket knaprigt och stek hela skalade lökar och små champinjoner i smör. Lägg fläsk, lök och svamp i grytan och koka ytterligare 20 min. Smaka ev av med salt och peppar. Strö över persilja. Servera med kokt pressad potatis och ev bröd.

Låt väl smaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar