tisdag 28 december 2010

Julafton i dödens väntrum

Så tidigt på julafton
åkte vi 28 mil till Örebro igen

Sverige var vackert, vitt,
kallt och soligt

Önskade att jag haft allt
med mig och tid, skulle fotat
hur mycket som helst, nu blev
det bara bilder från bilen

Allt var stängt
så det blev ingen
mat förren i örebro.
Helt sjukt, varenda mat
ställe på vägen upp var stängt,
tom McDonalds 

Widar var på toppenhumör

Tur var det för han var den
enda som var glad. Vi
firade jul på R´s rum, i bakgrunden
syns matte och R´s bror.
Widar var utklädd till tomte
och alla blev förtjusta i honom.
Sköterskorna ville ha barn igen *S*

Julbord på sjukhuset

Efter några timmar blev Widar
trött, då fick han en sovplats 

Han älskade sina
julklappar som
delades ut efter
Kalle Anka

Avdelningen var jul
pyntad

Men det är med döden närvarande. Palliativa avdelningen på sjukhuset. Alla som ligger här håller på att dö och för att R skulle få plats krävdes att en person dog. Man får nämligen köa in till avdelningen eftersom det är fullt och plats ges bara när någon avlidit. Men det är lugnare än den förra avdelningen. Personalen är väldigt lugn, mjuk och go. De är otroligt fina med R som nu behöver hjälp med allt. Han får precis vad han vill ha. 

På julafton fick han lite nubbe även om han bara kunde ta pytte pyttelite, han får ha besök som han vill, hans särbo får sova där och han har fri tillgång till morfin och smärtstillande. Men det är ändå så hemskt. Alla vet att han inte kommer hem såvida det inte sker ett mirakel. Ändå försöker alla inklusive han själv verka som om allt ska gå bra. Men personalen säger att han lever på lånad tid och han såg sämre ut på bara de dagar som gått mellan våra besök. 

Men det var en fin julafton ändå, på något sätt. Men det är en jul i dödens väntrum, avdelningen är ju ett dödens väntrum. Blir så absurt med Widar som är i starten av sitt liv och R som är i slutet av sitt liv. Så orättvist. Overkligt. Jag var helt slut när vi åkte därifrån vid åtta på kvällen, helt slut. Tycker inte man får luft i rummen på sjukhuset. Hatar sjukhus. Folk bara dör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar